METROPOLITAN TALENTI 2016

SMATRAŠ DA ZNAŠ, MOŽEŠ, UMEŠ? PROBAJ, POBEDI, OSVOJI!

 

Izaberi takmičenje, prijavi se, učestvuj, pobedi i obezbedi sebi besplatno školovanje na osnovnim akademskim studijama Univerziteta Metropolitan. Rad, talenat i kreativnost zaslužuju nagradu! Upoznajte se sa konceptom takmičenja i na vreme sebi pružite mogućnost osvajanja vrednih nagrada.

 

Univerzitet Metropolitan tradicionalno već desetu godinu za redom organizuje takmičenje za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola, pod nazivom „Metropolitan talenti“. Učenici imaju mogućnost da uz maksimalnu kreativnost iz oblasti informacionih tehnologija, dizajna i menadžmenta, obezbede sebi besplatno školovanje na osnovnim akademskim studijama, kao i Metropolitan putovanje koje je podržano od strane turističke agencije  

 

Izaberite svoju oblast takmičenja:

 

  • Menadžment – Čuli ste za Šeril Sendberg koja vodi Facebook ili Kristin Lagard na čelu Svetskog monetarnog fonda, kao i za Elona Maska koji vodi Tesla Motors ili Barni Eklstona iz Formule 1? Svi oni su vrhunski menadžeri. Jako dobrih menadžera ima i u Srbiji i sve su mlađi,  obrazovaniji i bolje plaćeni. Nađite se i vi među njima! Prijavite svoju biznis ideju već sada i osvojite stipendiju i putovanje! Dajte nam predlog kakvu biste firmu ili organizaciju voleli da vodite, koji proizvodi ili usluge bi trenutno bili aktuelni na tržištu u Srbiji, kao i kako bi funkcionisala čitava organizacija u nekoj postojećoj kompaniji koju bi vrlo rado vodili ili kako bi funkcionisala vaša sopstvena firma. Napravite koncept ideje (do dve strane teksta) i spremite PowerPoint prezentaciju (od desetak slajdova) sa ključnim informacijama koje će predstaviti vašu ideju.

 

  • Informacione tehnologije– Izradite aplikaciju napisanu u programskom jeziku po Vašem izboru. Neke od mogućih tema su: aplikacija koja je društveno korisna, obrazovna ili biznis aplikacija. Ukoliko imate ideju da uradite aplikaciju na neku drugu temu, možete je slobodno realizovati. Pored same realizacije i tehničkog razumevanja, najviše će se ceniti sama inovativnost aplikacije.

 

  • Računarske igre – Razvijte video igru po vašem izboru. Alate i programske jezike možete koristiti po vašem izboru. Niste ograničeni određenom temom, tako da je na vama da odlučite kakva će to video igra biti. Ono što je važno jeste da vaša video igra ima osmišljen scenario i koncept.

 

  • Dizajn interaktivnih medija– Najbolji vizuelni utisak, odnosno interaktivni dizajn (web dizajn, animacija, video). Prilikom prijave navedite ideju koju imate, kao i šta tačno želite da uradite i na koji način.

 

  • Grafički dizajn– Tema takmičenja je: „Dizajniraj sećanje“. Takmičari odgovaraju na zadatku temu u vidu plakata. Dimenzije plakata su A3 (orijentisan horizontalno ili vertikalno, po izboru takmičara). Plakat se realizuje isključivo u digitalnom obliku, primenom softvera Photoshop ili Ilustrator/Corel Draw. Rešenje se dostavlja u digitalnom obliku kao JPG fajl, realizuje 150 dpi, dimenzija A3, na predviđenu mail adresu.

 

  • Modni dizajn– Glavna tema takmičenja je: „Sinergija“, dok je podtema „Street style budućnosti“. To znači da se u okviru teme može istraživati na temu forme, detalja ali i boje. Kolekcija treba da sadrži obavezno kolaž inspiracije u kojem će se navesti, prikazati izvor tj. početna tačka razmišljanja na zadatu temu. Modna kolekcija treba da sadrži minimum 3 maksimum 6 modela na figuri (od kojih će jedan prikaz biti osnovni na osnovu kojeg se razvijao ostatak kolekcije) i može biti muška ili ženska kolekcija, a takođe je data sloboda odakle da se bira izvor inspiracije koji se mora navesti. Takmičarima će biti dati templejti figura koji im mogu pomoći da ukoliko ne vladaju adekvatno modnom figurom iskoriste postojeće i da na taj način koncentracija bude na samim modnim rešenjima odevnih komada. Format radova je A4 ili A3 i tehnike koje se mogu koristiti su tuš, gvaš, akvarel, markeri, suvi pastel i kolaž kombinovan sa nekom od već navedenih tehnika. Takođe, dozvoljena je i digitalna forma za one koji znaju da rade u grafičkim programima ali u tom slučaju fajlovi moraju biti otvoreni u datom programu. U prvoj fazi takmičenja se očekuje kraći opis teme rada i obrazloženje, odnosno razrada mood board, objašnjenje modela u vidu sketch book-a koji je uvod u finalne skice, kao i pisana eksplikacija teme i inspiracije. Nakon toga, na odbrani, rad se mora prikazati u formi PowerPoint prezentacije.

 

 

 Realizacija takmičenja je podeljena u tri dela:

  1. U prvom delu je potrebno da svi zainteresovani kandidati u elektronskoj prijavi daju kratak opis svoje ideje i naglase za koju oblast takmičenja konkurišu. Prijava ideja biće otvorena od 01. februara 2016. do 11. marta 2016.
  2. U drugom delu takmičenja učestvuju kandidati koji uđu u uži izbor, tačnije čije su prijavljene ideje prihvaćene. Slanje radova biće dostupno od 14. marta 2016. do 22. aprila 2016.
  3. U trećem delu takmičari koji su prošli drugi krug direktno prolaze u finale takmičenja i vrše odbranu svojih radova, nakon čega će komisija koja je slušala odbrane radova doneti odluku o pobednicima. Finale takmičenja biće održano 07. maja u Beogradu.

 

NAGRADE
U svakoj oblasti takmičenja će biti nagrađen najtalentovaniji učesnik:

  • Pobednik osvaja stipendiju u vrednosti od 100%

Studio Jolene Luut dodeliće stipendiju pobedniku iz oblasti Grafičkog dizajna

 

Napomena: Osvojena stipendija važi za sve četiri godine osnovnih akademskih studija. Pobednike kao buduće studente, pored stipendije od 100% očekuje i Metropolitan putovanje podržano od strane turističke agencije

 

 

Kako je proteklo takmičenje prošle godine i šta su pobednici poručili budućim takmičarima, pogledajte u nastavku

 

PRIJAVA

Prijava za takmičenje biće otvorena od 01.02.2016. do 11.03.2016. – PRIJAVE SU PRODUŽENE DO 18. MARTA! 

Nakon obavezne online prijave, svoja idejna rešenja pošaljite na talenti@metropolitan.ac.rs

 

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati i na +381 (11) 203 08 85